Steun je ons?
Leestijd 2 minuten

Heeft wondermiddel vasten echt zo een heilzame werking?

Door Leefstijlnieuws op Jun 22, 2020 5:57:26 AM

Dit bericht heeft als onderwerp(en): Leefstijl Eten en drinken
Heeft wondermiddel vasten echt zo een heilzame werking?

Op 21 juni schreven Jaap Seidell en Jutka Halberstadt in het Parool:

Periodiek vasten krijgt veel aandacht als nieuw wondermiddel. Ratten en muizen lijken er langer van te leven, met minder ziektes. Maar geldt dat ook voor mensen? 

Intermittent fasting zo oud als de mensheid

Periodiek vasten is, gedwongen door omstandigheden of zelfgekozen om religieuze redenen, al zo oud als de mensheid. Socrates en Plato schreven al over het nut van periodiek vasten voor een betere fysieke en spirituele gezondheid. Joden, christenen, moslims en boeddhisten prediken allen het nut en de noodzaak van regelmatig vasten. Het heeft echter onder de naam ‘intermittent fasting’ als een dieet recent een opmerkelijke populariteit gekregen. Tal van bekende Nederlanders zweren er inmiddels bij en er verschijnen met grote regelmaat boeken over de vermeende wonderbaarlijke effecten.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van intermittent fasting begon driekwart eeuw geleden. Onderzoekers uit Chicago publiceerden een artikel met de resultaten van experimenten met ratten. Zij lieten ratten een op de twee, drie of vier dagen vasten en vergeleken ze met soortgenoten die alle dagen naar believen konden eten. Een op de drie dagen vasten bleek optimaal; dat regime leidde tot een bijna 20 procent langer leven in vergelijking met de ratten die alle dagen aten. Ook kregen de periodiek vastende ratten minder tumoren.

Later bleek intermittent fasting ook de verslechtering van de gezondheid bij het ouder worden tegen te gaan. Ziekten als kanker en parkinson, maar ook dementie en beroerten konden in proefdieren deels worden voorkomen.

Lees het volledige artikel in het parool via onderstaande link:

https://www.parool.nl/nederland/heeft-wondermiddel-vasten-echt-zo-n-heilzame-werking~b78389e4

 

De ultieme gids voor intermittend fastingDe ultieme gids voor intermittent fasting

Naast het interessante artikel in het Parool kun je ook meer lezen over periodiek vasten via ons blog:

Klik hier voor de ultieme gids voor intermittent fasting

 

 

 

Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn Lid worden van de Facebookgroep

 

 

 

Leefstijlnieuws

Geschreven door Leefstijlnieuws

In de rubriek leefstijlnieuws verzamelen we links naar interessante artikelen uit de media die betrekking hebben op leefstijl. We geven een kleine inleiding naar het artikel en we linken door naar het volledige artikel.