Steun je ons?
Leestijd 5 minuten

Borstkanker en vasten. Hoopgevende resultaten uit studie door het LUMC

Door Wim Tilburgs op 28 jun 2020

Dit bericht heeft als onderwerp(en): Eten en drinken Leefstijlgeneeskunde

Helpt vasten om chemotherapie bij borstkanker veiliger en meer effectief te maken? Verschillende analyses wezen uit dat de tumor beter op de chemotherapie reageerde bij de vrouwen die het dieet volgden.

Het Leids Universitair Medisch Centrum deed onderzoek naar het zogenaamde vasten nabootsend dieet (Fasting Mimicking Diet) ontwikkeld door de Italiaans-Amerikaanse biogerontoloog en celbioloog Valter D. Longo.

Dit artikel is gebaseerd op een publicatie op de site van het LUMC op 23 juni 2020. Link naar het artikel

Eiwitten, suiker en calorieën beperkt

De DIRECT-studie had tot doel het effect te meten van een vasten nabootsend dieet op de effectiviteit en veiligheid van chemotherapie bij vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. 131 vrouwen werden willekeurig verdeeld in 2 groepen. De ene helft volgde drie dagen voorafgaand en op de dag van chemotherapie het vasten nabootsend dieet, waarbij de inname van eiwitten, suiker en calorieën wordt beperkt. De andere helft at zoals gebruikelijk. Het was al bekend dat het vasten nabootsend dieet de concentratie van groeifactoren die kankergroei kunnen stimuleren verlaagt. Dit komt vooral door de (sterke) beperking van de inname van eiwit en suiker, twee voedingsstoffen die de groei van kankercellen kunnen bevorderen.

Meer onderzoek nodig

De DIRECT-studie is het eerste klinische onderzoek naar het effect van het vasten nabootsend dieet bij chemotherapie.

‘Hoewel de resultaten van de studie hoopgevend zijn, en een belangrijke stap op weg naar voeding als ondersteuning van therapie bij kanker, moet meer onderzoek onze resultaten bevestigen voordat we deze aanpak voor vrouwen met borstkanker kunnen aanbevelen’,

zei internist-oncoloog en onderzoeksleider Judith Kroep.

‘We moeten het onderzoek vooral zien als een belangrijke bouwsteen in de kennis over de bijdrage van een vasten nabootsend dieet aan de behandeling van kanker.’

Abstract van de studie:

Short-term fasting protects tumor-bearing mice against the toxic effects of chemotherapy while enhancing therapeutic efficacy. We randomized 131 patients with  HER2-negative stage II/III breast cancer, without diabetes and a bmi over 18 kg/m², to receive either a fasting mimicking diet (FMD) or their regular diet for 3 days prior to and during neoadjuvant chemotherapy. Here we show there was no difference in toxicity between both groups, despite the fact, that dexamethasone was omitted in the FMD group. A radiologically complete or partial response occurs more often in patients using the FMD (OR 3,168, P = 0,039).

Moreover, per protocol analysis reveals that the Miller&Payne 4/5 pathological response, indicating 90-100% tumor-cell loss is more likely to occur in patients using the FMD (OR 4,109, P=0,016). Also, the FMD significantly curtails chemotherapy-inuced DNA damage in T-lymphocytes.

These positive findings encourage further exploration of the benefits of fasting/FMD in cancer therapy.

Lees de volledige publicatie in op nature.com

Het Lang leven dieet door Professor Valter Longo

Het onderzoek is dus gebaseerd op het werk van Professor Valter Longo die ook betrokken was bij het onderzoek. De methode is beschreven in onderstaand door hem geschreven boek.

Lang leven dieet Valter Longo

Valter Longo beschrijft deze methode in zijn boek dat ook in het Nederlands is vertaald met als titel:

Het Lang Leven Dieet

Professor Hanno Pijl lid van de Raad van Advies van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn schrijft over dit boek:

Inspirerend verslag van een persoonlijke en wetenschappelijke zoektocht naar de effecten van voeding op veroudering en gezondheid. Fascinerend. Een must read.

Bepaalt wat je eet hoe gezond je bent en hoe lang je leeft? "Ja,' zegt dr. Valter Longo, die al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar het verband tussen veroudering, voeding, ziekten en gezondheid. In dit boek legt hij uit hoe het werkt.

 


Kankervrij door William Cortvriendt

Dit najaar komt het boek Kankervrij door William Cortvriendt uit.

William Cortvriendt legt in Kankervrij uit wat kanker is en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaken voor het ontstaan. Hij stelt kritische vragen bij de gangbare verklaring dat kanker primair het gevolg is van een genetisch defect. Uit zijn verrassende analyse volgt waarom kanker vaker voorkomt en bovendien dodelijker is bij mensen die minder bewegen, industrieel bewerkte voeding eten en meer last hebben van aandoeningen zoals stress, overgewicht en hoog bloedsuiker.

Meer over het boek kankervrij op de site van bol.com

Kanker de insuline connectie

Persoonlijk volg ik de visie van Lewis Cantley die een connectie legt met hyperinsulinemie en kanker. Het FMD is ook een methode om insuline te verlagen en zelfs kan er ketose optreden bij het volgen van een Fasting Mimicking Diet. Meer hierover kan je vinden in onze ultieme ketogids voor beginners

 

De ultieme gids voor intermittent fasting

De ultieme gids voor intermittend fasting

Er zijn meer methodes voor het periodiek vasten zoals je kan lezen op ons blog:

Klik hier voor de ultieme gids voor intermittent fasting

 

 

Dit artikel is gebaseerd op een artikel op de website van het LUMC

Wim Tilburgs

Geschreven door Wim Tilburgs

‘Toen de diagnose type 2 vastgesteld werd, had dit grote invloed op mijn stemming en mijn gezondheid. Het bepaalde mijn leven. De huisarts schreef steeds meer medicijnen voor, maar niets hielp. Ik werd zwaarder en zwaarder en moest zelfs insuline gaan spuiten en dat wilde ik echt niet. Ik ging op zoek naar informatie over de invloed van leefstijl op mijn gezondheid en gooide het roer om. Binnen een paar weken kon ik stoppen met mijn medicatie. Na 5 maanden was ik 40 kilo afgevallen. Om anderen te adviseren, inspireren en motiveren heb ik dit platform opgericht. Je leefstijl veranderen is het beste medicijn!

 

Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn